/ ThinkStock/Getty Images
Европейската комисия представи днес проучване за оценката на гражданите на ЕС за справедливост. Според данните 53 на сто от европейците заявяват, че повечето неща, които се случват в живота им, са справедливи, докато на това мнение са едва 38 на сто от българите.

Кои са държавите, където хората са най-щастливи?

В добро здраве твърдят, че са 61 на сто от българските граждани и 78 на сто от останалите в ЕС. Щастливи се чувстват 83 на сто от хората в ЕС и 62 на сто от българите.

Най-щастливите и най-нещастните хора в Европа

Повече от двойна е разликата в отговорите на въпроса за усещането за равни възможности за напредък в живота - 58 на сто от хората в ЕС се чувстват на равен старт с останалите, докато в България на това мнение са едва 32 на сто. Според проучването българите поставят на водещо място необходимостта да бъдат здрави, за да напреднат в живота (73 на сто срещу 48 на сто в ЕС).

Близо 60% от българите са щастливи, само на 10% се чувстват неудовлетворени

"Да познаваш правилните хора", за да постигнеш напредък, е отговорът на 22 на сто от останалите европейци и на 56 на сто от българските участници в допитването. "Да имаш късмет" е отговорът на 21 на сто от хората в ЕС и на 60 на сто от българите. "Да имаш политически връзки" отговарят 10 на сто от европейците и 37 на сто от българските участници.

Ето къде се крие щастието, не е в парите

Мнозинството българи (91 на сто) и европейци (84 на сто) заявяват, че различията в доходите са твърде големи. Мнозинството у нас и в останалата част от ЕС (81 на сто) са на мнение, че за да се промени това, правителствата трябва да вземат мерки.
БТА