България подарява на Афганистан 500 тона въоръжения
България подарява на Афганистан 500 тона въоръжения / netinfo

България е подготвила голямо дарение за Афганистан от 500 тона излишни за българската армия въоръжения и боеприпаси. Дарението вече е сертифицирано от експерти на НАТО, а в момента се договаря транспортирането му. Стойността на дарението е около 6 милиона евро.

Това съобщи пред български журналисти министърът на външните работи Ивайло Калфин, който участва в Срещата на Съвета на НАТО на равнище външни министри.

Срещата е преминала в два формата. При единия, само с участието на външните министри от НАТО, бе обсъден проблемът Косово в светлината на предложенията, подготвени от специалния пратеник на ООН Марти Ахтисаари за бъдещия статут на областта. В другия формат - срещата, посветена на международната операция в Афганистан - освен министрите са участвали и представители на Европейския съюз, на ООН, на Световната банка.

Единодушно бе мнението, че през тази пролет в Афганистан трябва да има не офанзива на талибаните, за която толкова се говори, а офанзива на международните сили. Мисията на Международните сили за сигурност в Афганистан /ИСАФ/, която съдейства за стабилизиране на положението в страната и за икономическото й възстановяване, ще е дълговременна и задължително трябва да е успешна, е другото становище, около което са се обединили всички участници.

В изказването на срещата българският външен министър е заявил, че България ще продължи да изпълнява поетите ангажименти по отношение на Афганистан. Освен това страната ни иска да се засили гражданският аспект в международната операция в Афганистан, като се положат всички усилия да бъдат постигнати бързи и съществени резултати в икономическото възстановяване. Същевременно е необходимо да се засили участието на афганистанските институции в стабилизирането. Това налага да се активизира подготовката на кадри за афганистанската полиция и армия, за което България има готовност, е изтъкнал министър Калфин.

Той заявил също, че в Афганистан може да бъде изпратена още една рота български военни. За изпращането е необходимо решение на Народното събрание.

Според министър Калфин сега намиращите се български военни в Афганистан трябва да спазват т.нар. "национални ограничения", които са различни за всички страни, участващи в международната операция в Афганистан. Българските "национални ограничения" обаче са едни от най-ограничаващите. Така например, българските военни в Афганистан нямат право да участват в борба с безредици. Прекалените "национални ограничения" затрудняват сериозно оперативното командване на операцията в Афганистан, изтъкна министър Калфин.

По въпроса за Косово министрите на външните работи от НАТО са били единодушни, че сегашната обстановка в областта не е стабилна и това не трябва да продължава дълго време, че трябва да има подкрепа за предложенията на Марти Ахтисаари за статута на Косово, че трябва също да има единно мнение и в НАТО, и между НАТО и Европейския съюз по тези предложения.

Ивайло Калфин е предложил отново да се подготви "пакетно предложение" за по-нататъшното развитие на отношенията със Сърбия. Покрай другите неща то трябва да включва, според външния ни министър, ясна перспектива за европейската интеграция на Сърбия, облекчаване на визовия режим за сръбските граждани. България е заинтересована нейна съседна страна да върви по пътя на европейската интеграция, изтъкна Ивайло Калфин. (БТА)