Българин спечели състезание за най-добър млад парламентарист от Европа
Българин спечели състезание за най-добър млад парламентарист от Европа / Sofia Photo Agency

Българският ученик Светослав Костов спечели състезание за най-добър млад парламентарист от Европа, състояло се в сградата на италианския Национален съвет за труда и икономиката в Рим, съобщава италианската агенция АДН Кронос, цитирана от БТА.

Младият българин бил сред учениците от различни европейски страни, участвали в Европейски парламентарен дебат, в който по традиция младежи се въплъщават в ролите на евродепутати и защитават определена тема. Този път темата била посветена на пластмасата и на ползите и вредите от нея.

Жури, съставено от политици, експерти от сектора за производство на пластмасови изделия и журналисти, оценявала изказванията на участниците в дебата. Накрая българинът бил поставен на първо място заради силната му аргументация и обективността му при защитаването на тезата за ползата от пластмасата.

На второ място е италианката Карла Биондо, следвана от друг български ученик - Георги Котов. Десетото място също е за България, спечелено от Маргарита Тодорова. Останалите места са разпределени между ученици от Германия, Турция и Италия.

В състезанието са участвали общо 50 младежи от различни европейски страни. Те са били избрани от 500 младежи, явили се на предварителна селекция на национално ниво.