/ Thinkstock/Getty Images
България се нарежда сред свободните страни в тазгодишния доклад "Свободата в света" на неправителствената организация "Фрийдъм хаус", оценяващ степента на политическите и гражданските свободи в страните по света.

Общият резултат на България според доклада "Свободата в света през 2017 г." е 80. Класацията се оглавява от Швеция и Норвегия, които са оценени като най-свободни държави с най-високия резултат - 100. Като най-несвободна държава е посочена Сирия с резултат - минус 1.

Основният извод е, че популистите и автократите са двойна заплаха за глобалната демокрация. Заради възхода на популистките и националистическите сили в демократичните държави в света 2016 г. е 11-ата поредна, в която се отбелязва спад в свободата по света, посочва базираната в САЩ организация. От 195 разгледани в доклада страни, 87 са оценени като свободни, 59 като частично свободни и 49 като несвободни.

Наблюдава се отстъпление по отношение на политическите права, гражданските свободи или и по двата показателя в редица свободни страни, включително в Бразилия, Чехия, Дания, Франция, Унгария, Полша, Сърбия, Южна Африка, Южна Корея, Испания, Тунис и САЩ.

Близкият изток и Северна Африка е регионът с най-лоши показатели за 2016 г., следван от Евразия, посочва докладът.

Вижте още:

България е най-корумпираната страна в ЕС за 2016 г.

НАП: България беше високо оценена заради данъчната си прозрачност

Световен доклад: Върховенството на закона в България е сред най-слабите в ЕС
БТА