/ БГНЕС
София, Атина и Никозия консолидират позициите си по отношение на мигрантската вълна в Източното Средиземноморие. Те желаят по-адекватна и ефективна подкрепа от Европейския съюз, тъй като тежестта на този проблем пада най-много именно на тези три държави, които фронтът, където има най-голям мигрантски натиск. За това съобщават от пресцентъра на МВР.

Пожари и безредици в мигрантски лагер на остров Лесбос (СНИМКИ)
 
Съвместното изявление ще бъде направено на предстоящия Съвет "Правосъдие и вътрешни работи" на 7-8 октомври, който ще се проведе в Люксембург.
 
Едно от исканията е релокация  от държавите на първа линия, както и политически мерки за връщането им към трети страни.
 
Друг компонент на съвместното искане е гарантирането на ефективно изпълнение на Съвместното изявление ЕС-Турция от 2016 г. чрез ефективни връщания на мигрантите, изкореняването на престъпните мрежи на трафикантите към ЕС, спирането на всякакви други маршрути за незаконни миграция към Европа по морските, сухопътни и въздушни граници.

Обвиниха 10 души за трафик на мигранти към Сърбия и Западна Европа

В тази връзка трите държави призовават ЕС и другите държави членки да разгледат положително възможността за предоставяне на допълнителни финансови средства на държавите в широкия регион по Източносредиземноморския маршрут.

ЕК е готова да ни осигури допълнителна помощ за справяне с притока от мигранти

Също така, София, Атина и Никозия отправят искане за предоставяне на допълнителни финансови средства за справяне с миграционния/бежанския въпрос в контекста на следващата Многогодишна финансова рамка 2021-2026.
 
 
МВР, пресцентър