съд
съд / Снимка: Дарик, архив
Специализираната прокуратура привлече към наказателна отговорност десет лица за участие в организирана престъпна група за превеждане през границата на страната отделни лица и групи мигранти, съобщиха от спецпрокуратурата.

Обвинените бяха задържани на 25 септември 2019 г. в София и Костинброд при съвместни действия по разследването на Специализираната прокуратура и ГДБОП. Извършени бяха общо 28 претърсвания на жилища, автомобили, както и лични обиски. Иззети са таблети, телефони и радиостанции, използвани в престъпната дейност. Събраните доказателства сочат, че групата е действала от октомври 2018 г.

Разкриха канал за нелегални мигранти от Гърция за България

Участниците в престъпната група набирали установили се в София и областта мигранти за незаконно извеждане от страната към Сърбия и Западна Европаза. Поемали и мигранти, превеждани нелегално от Турция от други трафиканти. Участниците уреждали транспортирането им до границата и прехвърлянето им в Сърбия с автомобили или през „зелена граница“, където били поемани от местни хора.

Разследване в Гърция за трафик на хора, заподозрени са българи

С постановления на наблюдаващия прокурор на ръководителя на групата и петима от участниците е наложено задържане до 72 часа. Предстои да се реши за колко от тях в Специализирания наказателен съд ще бъдат внесени искания за задържане под стража. На четирима от групата са наложени по-леки мерки за неотклонение - „Парична гаранция“ между 5 000 и 10 000 лева, защото съдействат на разследването.