Буш ще произнесе последната си реч ден по-рано
Буш ще произнесе последната си реч ден по-рано / снимкa: БГНЕС

Президентът на САЩ Джордж Буш ще произнесе последната си годишна реч пред Конгреса "За състоянието на съюза" един ден по-рано от традиционната дата - последния вторник от януари, предаде ДПА.

Белият дом и Конгресът са решили речта да бъде произнесена в понеделник, 28 януари, защото на следващия ден са първичните избори на Републиканската партия във Флорида и това събитие може да измести Буш от първите страници и телевизионните екрани, ако той направи обръщението си към нацията същия ден.

Очаква се основната тема в речта да бъде посветена на икономическата обстановка в страната. Буш ще говори също за борбата срещу тероризма, Ирак, близкоизточния мирен процес, ядрените амбиции на Иран и развитието на демокрацията по света.

В интервю, поместено на сайта на вестник "Ю Ес Ей тудей" Буш заявява, че това ще бъде последното му обръщение към нацията в качеството му на президент. "Това ще бъде възможност да кажа на американския народ, че смятам да приключа мандата си уверено и ще работя с Конгреса", посочва Буш, цитиран от ИТАР-ТАСС.