Буш предупреди Иран с последствия ако изпраща оръжия в  Ирак
Буш предупреди Иран с последствия ако изпраща оръжия в Ирак / netinfo

Президентът на САЩ Джордж Буш предупреди Иран, че ще има "последствия", ако Техеран изпраща оръжия в Ирак. На голяма пресконференция в Белия дом Джордж Буш заяви, че това послание е било предадено на иранците чрез американския посланик в Ирак Райън Крокър.

"Една от основните причини, поради които помолих посланикът Крокър да се срещне с ирански представители, е да им се каже, че ще има последствия за хората, които пренасят и доставят бомби, за да убиват американци в Ирак", посочи Буш без да уточнява естеството на последиците.

През последните месеци армията на САЩ съобщава за появата на усъвършенствани взривни устройства, които са в състояние да пробият бронята на американски военни автомобили. Според американците тези бомби произхождат от Иран, отбелязва Франс прес.

На пресконференцията си Буш отправи предупреждение и към иракския премиер Нури ал Малики, който днес приключи двудневното си посещение в Техеран, да не се проявява като твърде отстъпчив към Иран. "Ако сигналът, който той (Малики) иска да отправи, е че Иран играе конструктивна роля, ще трябва откровено да си поговорим с премиера, защото не смятам, че това е така", заяви американският президент.

По въпроса за спорния американски затвор в Гуантанамо Буш потвърди, че желае закриването му, но то се бави, защото редица страни не искат да приемат някои от затворниците.

"Аз вече заявих, че нашата цел би трябвало да бъде закриването на Гуантанамо. Но също обясних, че една от причините за забавянето е в нежеланието на много страни да приемат някои от затворниците", посочи американският президент. Той добави, че САЩ искат да са сигурни, че когато репатрират затворниците, те ще бъдат третирани колкото е възможно по-хуманно.