Бунтовниците в Чад спират нападенията при определени условия
Бунтовниците в Чад спират нападенията при определени условия / снимкa: БГНЕС

Бунтовниците, които контролират значителна част от столицата на Чад въпреки съпротивата на силите на президента Идрис Деби Итно, внесоха известни нюанси в позицията си, като уточниха, че са приели предложението на либийския ръководител Муамар Кадафи за прекратяване на огъня, но при определени условия.

Генерал Махамат Нури, един от тримата лидери на бунтовническия алианс, чиито бойци навлязоха в столицата Нджамена в събота сутринта, получил телефонно обаждане от полковник Кадафи, който му предложил прекратяване на огъня, заяви за АФП говорителят на бунтовниците Абдераман Кумаллах.

Генералът отговорил, че е съгласен, но при условие, че другите двама лидери на алианса - Тиман Едими и Абделуахид Абуд Макайе, го приемат, добавил говорителят. Според него Кадафи още не бил потърсил мнението им.

САЩ подкрепят позицията на Африкансикя съюз и осъждат опита на въоръжени бунтовници да проникнат в Чад отвън и да завземат властта в страната по неконституционен път, заяви говорителят на Държавния департамент Шон Маккормак. Вашингтон призовава за спокойствие в столицата Нджамена и подкрепя апела на Африканския съюз за незабавно прекратяване на въоръжените сблъсъци и въздържане от всякакво насилие, което може да доведе до невинни цивилни жертви, добави говорителят.