Бундестагът реши да засили властта на правителството в Германия
Бундестагът реши да засили властта на правителството в Германия / netinfo

Германският парламент одобри конституционна реформа, която засилва властта на федералното правителство, като намалява броя на законите, нуждаещи се от одобрението на регионалните парламенти, и ще ускори процеса на взимане на решения, предадоха ДПА и Ройтерс.

За приемането на реформата от долната камара на парламента - Бундестага, бяха необходими гласовете на две трети от мнозинството. 428 членове на Бундестага грасуваха "за", 162-ма "против", а трима се въздържаха.

Гласуването в Бундесрата /горната камара/ е на 7 юли.

Очаква се промените да влязат в сила през 2007 г.

Сегашната реформата е най-голямата в германската конституция след 1949 г., когато е създадена и федералната република. Тогавашната конституцията е била писана така, че местните парламенти да бъдат коректив на централната власт. При сегашните промени те ще бъдат компенсирани с възможността да бъдат по-независими при решаването на въпроси, свързани с образованието, съдебната система и работното време на магазините.

В бъдеще федералното правителство ще има водеща роля при определяне на политиката в областта на опазването на околната среда и атомната енергия. С промените правителството получава повече правомощия за борба с тероризма.

"Жертва" на реформата ще стане прословутият закон, определящ часа, в който трябва да затварят всички магазини в Германия. Отсега нататък работното време ще се определя от местните парламенти, повечето от които планират либерализация по въпроса. Единственото изключение е, че универсалните магазини и занапред ще остават затворени в неделя.

През 1956 г. в Германия е приет закон, че от понеделник до събота всички магазини трябва да затварят най-късно в осем вечерта и да не работят в неделя. До 1996 г. магазините затваряха в 18,30 ч. в делник и в 13 часа в неделя.

По време на днешните дебати канцлерът Ангела Меркел, която е лидер на Християндемократическия съюз и дъщеря на протестантски пастор, призова местните парламенти да не късат рязко с традицията. Добре би било, каза тя, ландтазите да не позволяват да има повече от четири недели в годината, в които магазините да работят.