Броят на новите случаи на заразяване с коронавирус в Дания и Норвегия нарасна значително през последните седмици, предаде ДПА.

Датските здравни власти съобщиха вчера, че са регистрирали увеличение със 73 процента на случаите на заразяване с ковид през първите две седмици на този месец.

В Норвегия броят на хората, дали положителна проба за коронавирус, се е увеличил с 53 процента за една седмица. Въпреки това броят на хората, които имат нужда от болнична помощ, е малък както в Норвегия, така и в Дания.

Дания премахва ограниченията за влизащите от ЕС с COVID сертификати

Дания и Норвегия отмениха повечето от коронавирусните ограничения преди няколко седмици. Отменено бе задължението за носене на предпазна маска, както и изискването за представяне на коронавирусен паспорт при посещение на ресторанти и музеи. В Норвегия около 87 процента от пълнолетните вече са напълно ваксинирани срещу ковид, отбелязва ДПА.

Норвегия премахва всички мерки, наложени заради пандемията

Въпреки увеличаването на броя на заразените норвежкото правителство реши за момента да не въвежда ограничения на национално ниво.

В Дания от сряда бяха регистрирани 1847 нови случая на заразяване с коронавирус, а 212 души бяха приети в болница заради усложнения. Общо 75 процента от датчаните са напълно ваксинирани срещу коронавирус.
БТА