Данните са отпреди още талибаните да завземат властта в Кабул
Броят на търсещите убежище в ЕС афганистанци се е увеличил с 20% през юли, преди талибаните да превземат Кабул, сочат официални данни, цитирани от АФП.

Общо 50 000 души са поискали международна закрила в 27-те страни от Евросъюза плюс Норвегия и Швейцария, съобщи Европейската служба за подкрепа на бежанците (ЕASO).
„Молбите от афганистанци за пети пореден месец се увеличиха, до около 7300 (с 21% повече от тези през юни)“, гласи изявление на службата.

„Това е относително близко до броя на молбите от сирийци (8500, нагоре с 14%). Разликата между афганистанци и сирийци намалява почти постоянно от декември 2020 г.“
Очаква се да има скок в молбите за убежище от афганистанци, след като хиляди бяха изтеглени по въздуха в ЕС в пълна с проблеми евакуация, след като талибаните превзеха Кабул в средата на август.

Евакуираните афганистанци, работили за България, вече са у нас

ЕС отчаяно се опитва да ограничи масовия приток на афганистанци, наподобяващ на мигрантската криза в резултат на сирийската война, в резултат на която над 1 милион души пристигнаха в страните от блока през 2015 г.

Брюксел обеща увеличена хуманитарна помощ за афганистанците и подкрепа на съседните страни за приютяване на пристигащите.

Числата за бежанци от юли също показват „връх в молбите от иракчани“, чието число е достигнало 2300, съобщават от EASO.

Това се дължи на прииждащия откъм Беларус поток, за който се твърди, че е организиран от властите в Минск, за да отговорят на санкциите, наложени от блока на режима на президента Александър Лукашенко.
БГНЕС