Афганистански граждани, работили за България по време на операции на НАТО в Афганистан, както и български гражданин и неговото семейство, бяха успешно евакуирани в нашата страна, съобщиха от Министерството на отбраната.

Министърът на отбраната Георги Панайотов е бил на борда на самолета, извършил полета от Исламабад до София, осъществен от държавния авиационен оператор.
Афганистанци, свързани с България, с призив страната ни да отвори вратите си за тях (ВИДЕО)

Операцията е организирана и осъществена от Службата "Военно разузнаване" по указания на министър-председателя Стефан Янев, под прякото ръководство на министъра на отбраната и със съдействието на министъра на външните работи Светлан Стоев.

Съдействие по евакуацията са оказали също посланикът ни в Пакистан Ирена Ганчева и представители на междуведомствената работна група, които са организирали своевременното посрещане, настаняване и транспортиране на афганистанските граждани до нашата страна.

Посланикът на Афганистан: Ситуацията е много по-лоша от това, което си представяте

В рамките на визитата в Пакистан министър Георги Панайотов се е срещнал с министъра на отбраната Первез Хатак. По време на разговорите двамата министри са обсъдили възможностите за развитие на двустранното сътрудничество в областта на отбраната, поддържането на установения добър диалог между страните в сферата на сигурността, възможностите за обучение и военнотехническо сътрудничество, както и развитието на взаимодействието в други сфери от взаимен интерес.

Обменени са били мнения по последното развитие на ситуацията в Афганистан и предизвикателствата за стабилността в региона.