/ iStock
Повече 15-годишни ученици в Обединеното кралство съобщават за ниска удовлетвореност от живота, отколкото където и да било другаде в Европа. Експертите определят това като „рецесия на щастието“ за британските тийнейджъри, съобщи „Гардиън“.

Анализът на Обществото на децата показва, че британските тийнейджъри са на дъното на европейските класации по удовлетвореност от живота в 27 държави. Във Великобритания 25 % от 15-годишните съобщават за ниска удовлетвореност от живота в сравнение със 7 % от холандските деца на същата възраст.

Особено засегнати са британските момичета, както и децата в неравностойно положение, като основна причина за лошото благосъстояние се посочва недостигът на храна.

„Тревожните камбани бият“, казва Марк Ръсел, главен изпълнителен директор на Обществото на децата.

„Тийнейджърите в Обединеното кралство са изправени пред рецесия на щастието, като 15-годишните са с най-ниска удовлетвореност от живота средно за 27-те европейски страни“, добави той.

В доклада се посочва, че през 2021-22 г. децата на възраст между 10 и 15 години са регистрирали средни резултати за щастието от живота си като цяло, както и от приятелите си, външния си вид, училището и училищната работа, които са значително по-ниски, отколкото през 2009-2010 г.

Нивото на ниска удовлетвореност от живота е поне два пъти по-високо сред 15-годишните в Обединеното кралство, отколкото сред техните връстници във Финландия, Дания, Румъния, Португалия, Хърватия и Унгария. В проучването са използвани данни от проучване на домакинствата във Великобритания от 2021-22 г. и от програмата на ОИСР за международно оценяване на учениците (Pisa) от 2022 г

Констатациите идват на фона на нарастващото безпокойство от отсъствията от училище, дългото време за чакане в Националната здравна служба за получаване на помощ за психично здраве и увеличаването на разходите за живот след Ковид кризата, която тласка все повече семейства към бедност.

„Децата и младите хора заслужават повече. Необходими са решителни действия и национално лидерство, за да се преобърне тенденцията на влошаване на благосъстоянието на децата. Знаем, че тези преживявания не се изживяват във вакуум. Пандемията, нарастващите нива на бедност, опасенията за безопасността на младите хора, извънредната ситуация с климата и други стресови ситуации натоварват живота на младите хора и могат да попречат на изживяването на щастливо и пълноценно детство“, се казва в доклада.

В продължение на няколко години нидерландските тийнейджъри се нареждат сред най-щастливите в света, с подкрепящи родители, ниско ниво на неравенство, учители, които не са авторитарни, а приемат чувствата на учениците, и високо ниво на самоопределение - например да се придвижват с велосипед до училище и да могат да решават кога да се приберат у дома.

„Гардиън“ разкри, че повече от 500 деца на ден в Англия са насочвани към службите за психично здраве на Националната здравна служба (НЗС) заради тревожност, което е повече от два пъти повече в сравнение с периода преди началото на пандемията.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
БГНЕС