/ / iStock/Getty Images
Руският президент Владимир Путин и руските лидери „отразяват фашизма на Нацистка Германия“, заяви министърът на отбраната на Великобритания Бен Уолъс в понеделник по време на реч в Националния военен музей в Лондон, докато руският лидер оглавяваше парада на Победата в Москва, предава Politico.
 
В изказване пред британските медии, Уолъс заяви, че руското ръководство трябва да сподели съдбата на нацистите, които в крайна сметка бяха изправени пред Нюрнбергския процес за своите зверства.
 
„Чрез нахлуването си в Украйна Путин, неговият вътрешен кръг и генерали сега отразяват фашизма и тиранията от преди 70 години, повтаряйки грешките на тоталитарните режими от миналия век“, твърди Уолъс. И за това „съдбата им също, със сигурност, в крайна сметка трябва да бъде същата“.
 
В обръщението си Уолъс също нападна руски висши офицери, които, според него, са толкова некомпетентни, че трябва да бъдат изправени пред военен съд.
 
„Нека изобличим абсурда на руските генерали – великолепни в маникюрните си парадни униформи и натежали от многото си медали – за това, че са били съзнателни съучастници в отвличането от Путин на гордата история на техните предци, които са се защитавали срещу безмилостна инвазия; които са отблъснали фашизма; които са се жертвали по-висока цел“, продължава Уолъс. „Те не само осъществяват незаконна инвазия и военни престъпления, но и техните висши служители са провалили собствените си ранг и досие до степен, че трябва да бъдат изправени пред военен съд“.
 
Речта на министъра на отбраната идва, когато Русия отбелязва Деня на победата в понеделник, ежегоден възпоменателен празник за победата над Нацистка Германия през 1945 г. Путин заяви на Червения площад, че със „специалната военна операция“ в Украйна руската армия дава отпор на агресията на Запада.