/ Gulliver/Getty Images
Синът на британската кралица Елизабет Втора - принц Андрю, критикуван от британската преса заради връзките си Джефри Епстийн, заяви, че никога не е виждал, нито е подозирал за извършени сексуални посегателства от страна на американския финансист.

Епстийн беше задържан за изнасилвания на непълнолетни и беше намерен мъртъв в затвора, припомня АФП.

Официална аутопсия: Причината за смъртта на Епстийн е самоубийство чрез обесване

"В нито един момент през ограниченото време, което прекарах с него, не съм видял, не съм бил свидетел или не съм подозирал никакво подобно поведение, което впоследствие доведе до неговия арест и до неговото осъждане", казва принцът в изявление, разпространено от Бъкингамския дворец.

Вторият син на Елизабет Втора защити дружбата си с Епстийн и допълни, че е искал да изясни нещата, за да се избегнат нови спекулации по темата.

Принцът разказва, че се е срещнал с Епстийн през 1999 г и че след това го е виждал вероятно само един или два пъти на година. Принцът допълва, че е пребивавал в някои от резиденциите на Епстийн и изразява съжаление, че се е виждал с него отново през 2010 г., след като той беше освободен от затвора след излежаване на присъда за склоняване на момичета към проституция във Флорида.
 


Епстийн беше арестуван и обвинен отново в началото на юли заради това, че е организирал в продължение на години мрежа от десетки млади жени, които са били под негово влияние и с които той е имал сексуални отношения в имотите си, по-специално в Манхатън и във Флорида. Той беше намерен мъртъв на 10 август в килията си в нюйоркския арест. Резултатите от аутопсията показаха, че става дума за самоубийство чрез обесване.

Уволниха шефа на федералните затвори в САЩ след самоубийството на Епстийн

"Неговото самоубийство остава много въпроси без отговор", заявява принц Андрю и изразява съчувствие към всички, които са били засегнати от неговите действия и поведение.

"Това е един труден период за всички замесени хора и съм неспособен да разбера или да обясня стила на живот на Епстийн. Съжалявам за експлоатацията на всяко човешко същество и не толерирам, не участвам и не насърчавам подобно поведение", допълва знатната персона.
 
БТА