/ ThinkStock/Getty Images
Главният съдебно-медицински експерт на Ню Йорк Барбара Сампсън определи, че смъртта на финансиста Джефри Епстийн е самоубийство чрез обесване. Тялото на Епстийн беше открито преди седмица в килията му в затвора в Манхатън, докато чакаше делото си по обвинения в сексуален трафик, предаде Ройтерс.
 
Сампсън заяви, че становището й за причината за смъртта е формирано след "внимателен преглед на цялата информация по разследването, включително пълните заключения от аутопсията".
 
"Причина: обесване. Начин: самоубийство", се казва в изявлението, без да се посочват повече подробности в подкрепа на заключението на Сампсън.

Американският магнат Джефри Епстайн се самоуби
 
Пестеливото на думи официално изявление за заключенията от аутопсията опровергава редица конспиративни теории - включително една, която беше лансирана от президента Доналд Тръмп - които циркулираха в социалните мрежи за смъртта на бившия финансов мениджър, който имаше доста добри връзки.
 
Миналата събота 66-годишният Епстийн беше намерен безжизнен в килията си, след което беше образувано разследване на обстоятелствата около смъртта му. На 6 юли той беше арестуван и не се призна за виновен по федерални обвинения в сексуален трафик с участието на десетки непълнолетни момичета, някои от които на по 14 години.

Смъртта на финансиста Джефри Епстайн предизвиква недоумение в САЩ
 
През последните няколко дни в медиите изтичаха подробности за заключенията от аутопсията. В четвъртък два източника от правоприлагащите органи заявиха пред Ройтерс, че вратът на Епстийн е бил счупен на няколко места, което потвърди написаното в публикация на "Вашингтон пост". За някои това породи въпроси дали не може да става дума за убийство.
 
През 2008 г. Епстийн, регистриран извършител на сексуални престъпления, който някога разчиташе на Тръмп и бившия президент Бил Клинтън като приятели, се призна за виновен по обвинения във Флорида за незаконно плащане на подрастваща за секс.

Как западната преса вижда аферата „Епстайн“ и смъртта му в затвора?
 
В затвора Епстийн е бил наблюдаван да не би да предприеме евентуален опит за самоубийство, но преди смъртта му това наблюдение било снето, каза преди това източник. На всеки 30 минути двама надзиратели са длъжни да правят отделни една от друга проверки на всички затворници, но тази процедура не е била следвана, добави източникът.
 
Отделно, в сряда екип в затвора е започнал проверка, която по същество е обичайно действие при значими събития като смърт на известен затворник, каза добре осведомен източник.
 
Главният прокурор на САЩ Уилям Бар нареди началникът на затвора да бъде отстранен, заяви във вторник американското министерство на правосъдието.
Бар посочи, че в затвора е имало "сериозни нередности".

Охранителите, позволили самоубийството на Епстaйн, са отстранени от работа
 
Двама служители на затвора от крилото, в което е бил Епстийн, също са временно отстранени от работа, докато трае разследването.
 
В четвъртък вечер две жени, които били наети преди 15 години да правят масажи на Епстийн само за да бъдат след това обезпокоявани в сексуален смисъл от Епстийн в имението му в Манхатън, заведоха съдебен иск за 100 милиона долара към имуществото му. Искът е най-малко втори към имуществото на Епстийн след смъртта му във връзка с предполагаемото му непристойно сексуално поведение.
БТА