Ружа Игнатова
Ружа Игнатова / БТА
Една от водещите фирми в Лондон подготвя съдебен иск срещу "криптокралица" беглец Ружа Игнатова, която е в основата на измама с криптовалута на стойност няколко милиарда лири, наречена OneCoin, съобщава „This is money”.

„Мишкон де Рея“, сред чиито клиенти са принцеса Даяна и активистката срещу Брекзит Джина Милър, планира колективен иск във Върховния съд.

Базираната в България схема е наречена "една от най-големите измами в историята", като Игнатова е играла централна роля в популяризирането ѝ. Тя изчезна през 2017 г. и е в списъка на ФБР с най-издирваните лица, като американските власти предлагат 250 000 долара за информация, която да доведе до нейния арест.

Бащата на екстрадираната в САЩ Ирина Дилкинска: Вероятно е била изпълнител на нечии поръчки

Съдебният иск има за цел да възстанови средствата, загубени от инвеститорите в измамата, като ищците могат да се регистрират на принципа "без право на печалба и без заплащане на хонорар".

Режисьорът на филма за Ружа Игнатова за мистерията около нея и Ирина Дилкинска

„Мишкон де Рея“ има цели да постигне поне частично обезщетение за инвеститорите, които са били подведени от измамата и са претърпели загуби в резултат на това - заяви съдружникът Римал Персад.

Стартирала през 2014 г., OneCoin се рекламира като конкурент на Bitcoin, привличайки инвеститори от цял свят с обещания за огромна възвръщаемост.

Според Министерството на правосъдието на САЩ в средата на 2017 г. фирмата е натрупала повече от 4 млрд. паунда, въпреки нарастващите предупреждения от страна на регулаторните органи.

Бизнесът на практика се срина по-късно същата година, след като американските власти обвиниха Игнатова в измама и издадоха заповед за ареста ѝ, оставяйки инвеститорите разорени.
БГНЕС