/ ThinkStock/Getty Images
Британците ще трябва да плащат след Брекзит по седем евро, за да получат 3-годишно разрешително да пътуват в Европейския съюз, съобщи Ройтерс.
 
ЕС е процес на подготовка на нова система за безвизово пътуване, която трябва да е готова до 2021 г. Целта й е увеличаване на сигурността. Европейската комисия предложи Великобритания да бъде освободена от визи, ако страните постигнат споразумение за Брекзит преди напускането на Обединеното кралство на 29 март 2019 г.

Европейският съвет: Няма да има предоговаряне на споразумението с Лондон

Новата система на ЕС, която се разработва, е сходна на системата, използвана от САЩ, и ще се прилага спрямо страни извън блока, чиито граждани могат да пътуват в Европа безвизово. В момента броят на тези страни е 61. Системата ще започне да се прилага за Обединеното кралство след края на преходния период след Брекзит.
 
Засега се предвижда този преходен период да приключи в края на 2020 г., въпреки че може да бъде и удължен. Таксата от 7 евро няма да се плаща от пътуващи лица под 18 и над 70 години.

Великобритания може да прекрати едностранно Брекзита
 
Мярката ще важи и за страни, асоциирани с европейската зона за свободно пътуване. Това означава, че британците ще трябва да плащат, за да пътуват до Норвегия, Исландия, Швейцария и Лихтенщайн, тъй като те са част от така наречената Шенгенска зона, въпреки че са извън ЕС. Новата система няма да важи за страни, които не са в Шенген, като Ирландия.
 
Ако Великобритания напусне блока без споразумение, британците ще трябва да кандидатстват за визи, за да пътуват в ЕС, каза говорителка на Еврокомисията.

Мей започва консултации с европейските лидери за Брекзит
БТА