/ / iStock/Getty Images
Жителите на Острова изпитват рекордно недоверие към институциите на страната
Доверието на британците към правителството, бизнеса, медиите и благотворителните организации е достигнало най-ниското си равнище за последните 20 години, като само руснаците казват, че изпитват по-малко доверие в институциите на страната си, предаде Ройтерс, цитирайки проучване на американската фирма за връзки с обществеността „Еделман“.

Британското знаме „влиза“ в Музея на европейската история

При проучването предишната година Великобритания беше на 24-то място от 28 страни. През изминалата година недоверието на британците е надхвърлило това на японците, испанците и ирландците и страната заема 27-о място. Под нея в класацията за доверие към институциите се намира само Русия.

Три пети от британците са заявили, че губят вяра в демокрацията.

Анализатори: Брекзит ще бъде гореща точка и през 2020 г.

Проучването е извършено в периода от 19 октомври до 18 ноември, в момент, когато британският парламент блокираше излизането от ЕС и премиерът Борис Джонсън свика предсрочни избори, отбелязва Ройтерс. След победата на Джонсън на изборите на 12 декември е извършено допълнително проучване, което е показало нарастване на доверието в правителството с 10%.

Най-високо доверие в институциите на страната си през последните две години са изразили китайските граждани.

Британският парламент одобри споразумението за Брекзит (ВИДЕО)

Резултатите от проучването на „Еделман“ се различават от други проучвания на обществените институции, като индекса на „Трансперънси интернешънъл“ за общественото възприятие за наличие на корупция. В него Великобритания и Япония са сред по-малко корумпираните страни, докато Китай е в средата на класацията, отбелязва Ройтерс.
БТА