/ Thinkstock/Getty Images
Извънредни общи избори ще се проведат днес във Великобритания. Те ще определят подхода на страната при напускането на ЕС. Според последните социологически проучвания Консервативната партия на Тереза Мей ще спечели вота, но е възможно да изгуби сегашното си мнозинство в британския парламент. Предизборната кампания бе помрачена и на два пъти спирана заради терористични атаки в Обединеното кралство. Логично в края на кампанията доминираше темата за сигурността.

13 места не достигат на Тереза Мей за мнозинство, сочи прогноза за изборите

През април британският премиер Тереза Мей неочаквано поиска организиране на предсрочни избори, търсейки увеличаване на парламентарното си мнозинство преди началото на преговорите за Брекзит, а също така и за да спечели повече време за справяне с влиянието от процеса по излизане от съюза.

Британският премиер и лидер на консервативната партия Тереза Мей
БГНЕС, архив

Предизборната кампания беше съпроводена  от неочаквани събития, включително най-смъртоносните терористични атаки на Острова от 2005 г. Ислямистките атаки в Манчестър и Лондон повдигнаха въпроса за сигурността в страната. Лейбъристите остро разкритикуваха съкращенията в полицията, а премиерът обеща да промени законите за човешките права, ако те се окажат пречка за разправа със заподозрени в тероризъм.

Тереза Мей иска сериозно партньорство с ЕС след Брекзита

Вчера, в деня преди вота лидерите на двете основни партии в надпреварата –  Консервативната и Лейбъристката поставиха  акцент върху най-силните страни на кампаниите си: Тереза Мей върху Брекзит, а Джеръми Корбин върху здравеопазването.  Британският премиер Тереза Мей обеща, че Брекзит ще доведе до разкриването на нови работни места, до построяването на нови жилища и по – добри транспортни връзки. Лидерът на лейбъристите Джеръми Корбин обяви, че британците разполагат с 24 часа да спасят здравеопазването.  

Партията на Мей трупа подкрепа месец преди изборите на Острова

В началото на предизборната кампания Консервативната партия имаше преднина от 20%. През последните три седмици тя се стопи и според последните социологически проучвания преднината на консерваторите пред лейбъристите в момента е между 1 и 12 %.

Тереза Мей: Предсрочните избори във Великобритания ще осигурят стабилност

22 места в парламента няма да достигнат на консерваторите във Великобритания, за да имат мнозинство,  сочи последното проучване на компанията „You Gove ”. Според агенцията партията на Тереза  Мей ще спечели 304 места в Камарата на представителите, а за мнозинство са й необходими 326 депутати. В момента консерваторите имат  330 народни представители.