Брекзит е отложен, но ще стигнат ли британските политици до консенсус?

/ iStock/Getty Images
Отлагането на Брекзит с шест месеца изправи британската премиерка Тереза Мей срещу собствената й Консервативна партия, пише френският в. "Фигаро", отбелязвайки, че и след решението за удължаване на срока все още не се вижда никакво решение на патовата ситуация.

МВФ: Отлагането на Брекзит избягва един „ужасен резултат“

Давайки още шест месеца и половина на Великобритания, останалите 27 страни от ЕС създадоха възможност за безкраен политически дебат за Брекзит. Яростните евроскептици искат оставката на Тереза Мей, която продължава да се държи. Проевропейски настроените искат нов референдум, а лейбъристите искат да договорят митнически съюз. В същото време следващата дата за напускане се смята достатъчно далечна, за да намали напрежението. Опасенията от напускане без сделка вече не съществуват, отбелязва "Фигаро".

ЕС и Великобритания договориха отсрочване на Брекзит до 31 октомври

Няма обаче особени надежди, че Великобритания ще успее да ратифицира договореното с Брюксел споразумение за напускане на ЕС преди изборите за Европейски парламент другия месец. Ако това не се случи, британците ще трябва да гласуват за евродепутати.

Според много консерватори тази комедия продължава прекалено дълго. "Натискът над нея (премиерката - бел. ред.) ще продължи да се засилва", заяви бившият министър по въпросите на Брекзит Дейвид Дейвис. Очакваното от торите поражение на местните избори на 2 май и на европейските избори може да послужи за претекст за отстраняване на Тереза Мей.

Мей иска Великобритания да напусне ЕС възможно най-бързо

Три години след референдума британските гласоподаватели ще имат право да изразят отново мнението си. Новата партия за Брекзит, създадена от Найджъл Фараж, ще поиска от тях не само да подкрепят безусловна раздяла с ЕС, а и да започнат политическа революция във Великобритания, пише самият Фараж в статия във в. "Дейли телеграф". Той подчертава, че никой привърженик на Брекзит не е искал да участва в европейските избори на 23 май, но нещастието води до нови възможности. Наложените избори следващия месец ще дадат на британците шанс да променят неработещата си политическа система, смята евроскептичният политик. Според него думата "Брекзит" вече означава не само напускане на ЕС, но и отразява по-общия сблъсък между народа и политиците.

Въпросът на вечерта в Брюксел: какво имаше на таблета? (СНИМКИ)

Трябва да се сложи край на двупартийната политическа система и гласоподавателите имат шанс да направят това сега, призовава Фараж.

След обявяването на новото удължаване на срока за Брекзит, много британски компании искат да знаят кога ще се сложи край на несигурността, пише в. "Ню Йорк таймс". Отлагането забавя очаквания икономически шок, но въпреки това много предприятия призоваха политиците да не стигат до същото положение след шест месеца.

Въпреки несигурността британската икономика отбеляза ръст от 0,3 на сто за трите месеца от декември до февруари, показват данни на Националния статистически институт. Част от тази икономическа дейност обаче може да е била резултат от трескавите подготвителни действия за напускането на ЕС и е възможно Брекзит да доведе до още по-голямо забавяне на растежа, предупреждават икономисти. За много от по-големите предприятия напускането на ЕС все едно вече се е случило. Банките създадоха клонове в чужбина, за да обслужват европейските си клиенти. Автомобилни компании се отказаха от планове за производство на автомобили във Великобритания. Тези, които могат да си позволят да се подготвят за Брекзит без споразумение, ще продължат да го правят, съобщи Конфедерацията на британската индустрия, която представлява около 190 000 предприятия.

Меркел ще подкрепи искането на Мей за удължаване на Брекзит

Много компании, особено малките, нямаха свободни средства или персонал да се подготвят за потенциална рязка промяна в условията за дейността си и просто се надяваха, че катастрофалният Брекзит без споразумение няма да се състои. Сега, когато най-лошият сценарий е отложен, големи и малки предприятия продължават да молят парламента да им даде яснота, преди икономиката да се забави.

"Ако нямаме политически консенсус, едно бъдещо удължаване само създава още повече несигурност, която тласка малките фирми към отчаяние", се казва в изявление на Федерацията на малките предприятия. Около 60 на сто от заетите в частния сектор във Великобритания работят в малки и средни предприятия.