Бразилският президент преизбран за втори мандат
Бразилският президент преизбран за втори мандат / netinfo

Според официалните резултати бразилският президент Луис Инасиу Лула да Силва е преизбран на втория тур на изборите с 61 процента от гласовете срещу 39 процента за съперника му Жералду Алкмин, предаде Ройтерс.

В обръщението си след обявяването на победата му Лула обеща да се погрижи за бедните, благодарение на чиято подкрепа той беше преизбран начело на страната.

Лула спечели победа въпреки замесването му в скандали, свързани с неговата Партия на трудещите се, които подхраниха опонентите му и доведоха до втори тур на изборите, отбелязва Ройтерс. Сега той е изправен пред предизвикателството да обедини страната, да създаде коалиция, която да проведе благоприятстващи бизнеса реформи и да се заеме със социалните проблеми, включително изключително високата престъпност.

Скандалът с опита за купуване на досие с данни срещу опозицията от управляващата партия избухна на 15 септември, когато съпартиец на Лула и известен адвокат, бивш политик, бяха арестувани с 800 000 долара, вероятно предназначени за закупуването на въпросното досие, припомня АФП. Лула се дистанцира от аферата, но до този момент федералната полиция не е открила какъв е произходът на парите.

Така опонентът му Жералду Алкмин успя да събере достатъчно гласове на първия тур на 1 октомври, привличайки гласове и благодарение на обвиненията в корупция, купуване на гласове и незаконно финансиране на кампанията на президентската Партия на трудещите се, отбелязва Ройтерс.