Лула де Силва Си Цзинпин президент Китай
Лула де Силва Си Цзинпин президент Китай / БГНЕС
САЩ трябва да спрат да "насърчават войната" в Украйна и "да започнат да говорят за мир", заяви бразилският президент Луиз Инасио Лула да Силва в събота в края на посещението си в Китай, съобщи Франс прес.

"САЩ трябва да спрат да насърчават войната и да започнат да говорят за мир, Европейският съюз трябва да започне да говори за мир", обяви Лула пред журналисти в Пекин, преди да отпътува за Обединените арабски емирства. По този начин международната общност ще може да "убеди" руския президент Владимир Путин и украинския му колега Володимир Зеленски, че "мирът е в интерес на целия свят", добави бразилският държавен глава.

Зеленски след ударите в Славянск: Няма нито един час без руски убийства и терор

Лула, който се върна на власт през януари след два мандата в периода 2003 - 2010 г., направи двудневно посещение в Китай, за да укрепи икономическите връзки с основния си търговски партньор. Той също така се възползва от случая, за да заяви, че Бразилия се е "завърнала" на международната сцена и се надява да играе ролята на посредник в конфликта в Украйна. 

Сега левият лидер ще трябва да балансира внимателно между САЩ, с които поддържа силни връзки, и Китай.

Пътуването му до Китай включваше предимно икономическа част в Шанхай и предимно политическа - в Пекин, където се срещна с президента Си Цзинпин. През февруари той беше на посещение във Вашингтон.

Лула заяви, че е убеден, че укрепването на връзките между Бразилия и Пекин няма да навреди на отношенията на страната му със САЩ.

За разлика от няколко западни сили, Китай и Бразилия никога не са налагали финансови санкции на Русия. И двете страни се опитват да се позиционират като посредници. Бразилският президент застъпва идеята за създаване на група от държави, чиято цел ще бъде да работи за мира в Украйна, и преди посещението си в Китай обеща, че тази група ще бъде създадена след завръщането му. След срещата си със Си обаче Лула не съобщи други подробности.

"Необходимо е търпение", за да се разговаря с Путин и Зеленски, подчерта левият бразилски президент. "Но преди всичко трябва да убедим страните, които доставят оръжия, които насърчават войната, да спрат".
 
Асен Георгиев/БТА