/ IStock
Бразилия планира да използва ваксина срещу коронавирус, произведена в Китай, като част от националната си имунизационна програма, съобщиха държавни служители, цитирани от Би Би Си.

Губернаторът на Сао Пауло Жоао Дория заяви, че федералното правителство се е съгласило да закупи 46 милиона дози от ваксината CoronaVac.

Той каза, че имунизационната програма може да започне веднага през януари 2021 г., след приключване на окончателните изпитания на ваксината. Това ще е едно от първите подобни усилия в света за борба с пандемията.

Бразилия: Лекарство срещу вируси и паразити действа добре срещу COVID-19

Бразилия е една от страните, най-силно засегнати от коронавируса.

В страната са регистрирани близо 5,3 милиона заразени - третият най-висок брой в света след САЩ и Индия. Бразилия е на второ място по брой на жертвите на COVID-19, които са близо 155 000 според данни на университета Джонс Хопкинс.

Ако бъде одобрена от здравния регулатор на страната, CoronaVac - разработена от китайската компания Sinovac Biotech - ще бъде една от двете ваксини, включени в имунизационната програма на Бразилия.

Страната също така планира да прилага ваксина, създадена от Оксфордския университет и фармацевтичния гигант AstraZeneca.
БГНЕС