/ iStock/Getty Images
Върховният съд на Бразилия разреши на държавата да "принуди непряко" населението да се ваксинира срещу новия коронавирус, ако бъдат приети подходящи закони. Чрез тях властите на различни нива ще могат да налагат ограничения на гражданите при отказ от имунизация, предаде РИА Новости.

"Федералният върховен съд реши, че ваксината срещу коронавируса може да бъде задължителна при спазване на съответния закон", се казва в публикацията след съдебното заседание.

При разглеждането на въпроса за задължителната ваксинация на населението комисията подкрепи съдия Рикардо Левандовски, който се аргументира, че тя принудата може да се извърши „индиректно“ - например чрез забрана за неваксинираните да посещават определени места или да извършват определени дейности. В същото време съдиите подчертаха, че ваксинацията изисква изричното съгласие на хората - всяко решение за насилствена ваксинация би било грубо нарушение на конституцията.

С това съдебно решение бразилските власти на държавно и общинско ниво опитват да вменят в задължение на гражданите да бъдат ваксинирани, ако не искат да им бъдат наложени определени ограничения.

Правителството на Бразилия планира да ваксинира цялото население на страната срещу коронавирус през 2021 г., като използва ваксини, одобрени от националния санитарен регулатор Anvisa. По-рано беше съобщено, че първите партиди ваксини срещу коронавирус, произведени от AstraZeneca, Sinovac и Pfizer / BioNTech, ще пристигнат в Бразилия през януари и февруари. Очакваният общ обем на тези пратки е 25 милиона дози.
БГНЕС