Бойко Борисов Ангела Меркел
Бойко Борисов Ангела Меркел / БГНЕС
Германия проявява интерес към извършената успешна реорганизация на текстилния бранш у нас
"Пандемията с коронавирус е безпрецедентно предизвикателство. Преодоляването му в рамките на Европейския съюз, който е силно интегриран, с единен пазар и взаимодействие между държавите членки, е невъзможно без координирани и съвместни усилия". Това заяви министър-председателят Бойко Борисов по време на телефонен разговор, който проведе с канцлера на Германия Ангела Меркел, съобщи пресслужбата на кабинета.

Двамата са обсъдили актуалната ситуация с разпространението на COVID-19 и мерки, доказали ефективност за ограничаването му.

Правителството одобри договор с Китай за доставка на предпазни маски и респиратори

Германия проявява интерес към извършената успешна реорганизация на текстилния бранш у нас, който вече произвежда предпазни облекла и средства за нуждите на българските лекари, сестри, лаборанти и всички служители, пряко участващи в борбата срещу коронавируса. Канцлерът Меркел е приветствала положените усилия от правителството на премиера Борисов и от бранша. В хода на разговора е била задълбочена обсъжданата по-рано тема за доставка на защитните средства от България за Германия, когато страната ни ще е отговорила на нуждите на своето население и ще има капацитет да подпомогне други европейски граждани.

Премиерът Борисов и канцлерът Меркел са обсъдили също успешно разработения скоростен тест за коронавируса от водещ германски концерн. В рамките на два часа новият тест показва със сигурност дали даден пациент е заразен с COVID-19 или е прекарал заболяването. Борисов изтъкна, че страната ни е готова веднага да закупи количества от диагностичното средство, щом германската компания започне да извършва доставки за европейския пазар.

ЕС спешно сертифицира защитните ни облекла, Курц моли Борисов за помощ

"Трябва да направим всичко необходимо да защитим нашите граждани и да преодолеем кризата. В този тежък момент разчитаме на чувството за отговорност и солидарност на всеки един от европейското семейство", посочи премиерът Борисов в телефонния разговор с канцлера Меркел.

Българският премиер е определил като жизненоважен постоянния обмен на опит и актуална информация между държавите членки с Европейския център за превенция и контрол на заболяванията, както и комуникацията в рамките на Комитета за здравна сигурност. "Паралелно с оперативните действия не трябва да спираме да работим за мерките на европейско ниво за смекчаване на социално-икономическите последици от пандемията. Ще имаме нужда от много силен отговор в тази посока. Но заедно и с това ще се справим", е казал още премиерът Борисов пред Ангела Меркел.