/ пресцентър, Министерски съвет
Министър-председателят Бойко Борисов пристигна в Австрия, където символично ще предаде председателството на Съвета на Европейския съюз на австрийския канцлер Себастиан Курц.
 
Преди събитието българският премиер ще проведе работна среща с канцлера Курц и председателя на Европейския съвет Доналд Туск. Те ще обсъдят изпълнението на приоритетите по време на Българското председателство и приемствеността им от Австрия.

България предава щафетата на Европредседателството на Австрия
 
Борисов Павлова Австрия
пресцентър, Министерски съвет


Европейската перспектива и свързаност на страните от Западните Балкани, дигитализацията и сигурността и миграцията, това са част от темите на разговорите днес.
 
Срещата между българския премиер и австрийския канцлер ще бъде „на върха“ и в прекия, и в преносния смисъл. Бойко Борисов ще предаде щафетата на Себастиан Курц под връх Планай, който е висок 1906 метра.
 
Австрия официално ще поеме председателството на Съвета на Европейския съюз със семеен пикник и концерт в Алпите. Участниците ще се изкачат с лифт до върха с 30 специални кабинки - 28 от тях ще представят страните членки, една кабинка ще бъде в цветовете на българското и австрийското знамена като символ на предаването на европредседателството и една кабинка ще бъде изрисувана с европейския флаг.

Туск: България изпълни прекрасно и ефективно задачата си на председател
 
Борисов Павлова Австрия
пресцентър, Министерски съвет


За България приключва първо европредседателство с приоритети: перспективи пред Западните Балкани, продължаване на политиката на сближаване, сигурност и стабилност, цифрова икономика и бъдеще за младите хора. За провеждането му работиха 1550 служители от 35 институции.
 
България домакинства 284 събития, за които пристигнаха 36 000 делегати.
 
Най-очакваното събитие беше срещата на върха Европейски съюз – Западни Балкани, която се проведе на 17 май в София.

Павлова на финала на Европредседателството: Мисията ни беше изпълнена успешно
 
В състава на официалната делегация в Австрия е и министърът на Българското председателство на Съвета на Европейския съюз 2018 Лиляна Павлова.