Бойко Борисов
Бойко Борисов / БГНЕС
Министър-председателят Бойко Борисов е изпратил писма до премиерите на Румъния, Полша, Литва, Унгария и Испания, в които благодари за подкрепата и сътрудничеството по време на преговорния процес по пакета "Мобилност I", съобщава пресслужбата на Министерския съвет.
 
Българският премиер отправя специални благодарности към колегите си Виорика Дънчила, Матеуш Моравецки, Саулюс Сквернелис, Виктор Орбан и Педро Санчес за постигнатите обнадеждаващи резултати от гласуването на 10 януари, по време на което два от трите доклада по пакета бяха отхвърлени в Комисията по транспорт и туризъм в Европейския парламент, се посочва в информацията.

Пакетът "Мобилност" да се обсъди след евроизборите, поиска Борисов от Таяни
 
Своите искрени благодарности Борисов отправя и към работещите в автомобилния транспорт и шофьорите на товарни автомобили от Румъния, Полша и Литва, подкрепили българските превозвачи по време на протестите в Брюксел.
 
В писмата си до петимата европейски лидери министър-председателят Борисов изразява своето съжаление, че първоначалните цели на Пакет "Мобилност" са потънали в хода на дискусиите и национални интереси са надделели над общия европейски подход, се посочва в текста. Според българския премиер подобни правила не отговарят на социалния дневен ред на Европейския съюз, имат негативно въздействие върху целите по отношение на околната среда и ще oщетят европейската икономика като цяло.

Румен Радев подкрепи българските превозвачи в писмо до председателя на ЕП
 
Бойко Борисов изтъква още, че европейският превозвачески бизнес, синдикати и всички икономически сектори, които зависят от ефективността на услугите в автомобилния транспорт, наскоро са изразили сходни опасения, подчертавайки, че в края на европейския цикъл ще бъде трудно да се постигне балансирано решение по пакета.
 
По думите на премиера, цитирани в съобщението на пресслужбата, в момента дебатите относно пакет "Мобилност I" са на кръстопът и все още има шанс да се избегне фрагментацията на единния европейски пазар и да се затвърди разбирането, че "Европа на две скорости" не е решение.

Превозвачите на протест в Брюксел, отхвърлиха желаните от тях промени (СНИМКИ)
 
"Въпросите на автомобилния транспорт са прекалено важни за европейската икономика, за да бъдат решавани по спешност", пише министър-председателят, като допълва, че следващият Европейски парламент и Комисия трябва да поемат тази отговорност.
 
Премиерът изтъква, че разчита на своите колеги и на транспортните министри да изразяват високо и на всички нива опасенията си относно правилното функциониране на единния пазар за автомобилен транспорт.

Росен Желязков: Протестът на превозвачите в Брюксел не е израз на евроскептицизъм
 
От своя страна, след като в петък проведе телефонен разговор с председателя на Европейския парламент Антонио Таяни, българският министър-председател изпраща министъра на транспорта Росен Желязков в Брюксел, където в понеделник той ще се срещне с Таяни и ще представи всички аргументи на страната ни по темата, се посочва в съобщението.
 
Уверен съм, че съвместните ни усилия ще продължат в рамките на всички европейски институции, за да постигнем по-добри решения за сектора, пише в заключение министър-председателят Бойко Борисов. По думите му е важно да се предотврати приемането на протекционистки мерки по отношение на автомобилния транспорт в Европа, отбелязват от пресслужбата.