Борис Джонсън
Борис Джонсън / Gulliver/Getty Images
На „Даунинг стрийт“ е пристигнало предупреждение от Брюксел, че Борис Джонсън има по-малко от две седмици да спаси търговската сделка след Брекзит, съобщава The Times, като се позовава на свои източници от Европейския съюз.

Авторитетното британско издание разбира, че Мишел Барние и Дейвид Фрост, главният преговарящ на Обединеното кралство, ще проведат спешни преговори през следващата седмица.

Великобритания още се надява на търговска сделка по Брекзит с ЕС


Барние, главният преговарящ на ЕС, е казал на правителството в Лондон миналата седмица, че преговорите няма да продължат напред, докато гФрост не обясни каква ще бъде бъдещата политика на Великобритания относно индустриалните субсидии.

В гневен отговор преговарящият на Борис Джонсън отвърна, като каза на бившия френски еврокомисар, че Великобритания няма да изготви такава ключова икономическа политика по „график, диктуван“ от ЕС.

Освен ако няма пробив по време на осмия кръг от преговори в Лондон, започващ на 7 септември, съществува все по-голям риск преговорите да се сринат до края на месеца.

„Трудно е да се види как ще се измъкнем от тази дупка“, каза високопоставен източник от ЕС, близък до преговорите. „Песимизмът сега е доминиращ. Ако Фрост не деблокира това, трудно е да се разбере как може да бъде спасена сделката. Този път наистина сме на ръба“.

Барние отказва да продължи напред, докато правителството не разкрие политиката си за бъдещето на британската държавна помощ и политиката на конкуренция.

„Измина още един месец без значителен напредък. ЕС не залага на хазарт и няма стимул да го прави“, заяви Дейвид Макалистър, влиятелен германски евродепутат, близък до Ангела Меркел и председател на комисията по Брекзит на Европейския парламент. „Това не е технократска позиция, а израз на решимостта да се запазят стандартите и постиженията на ЕС в името и благополучието на гражданите на ЕС.“

Той добави, че „интересът на Обединеното кралство към субсидиране на сектори“, като стомана и автомобили, би имал „преки последици за промишлеността и работните места в ЕС, ако тези стоки имат„ безмитен, безквотен“ достъп до единния пазар“.

„Това е особено вярно в светлината на ситуацията с Covid-19“, каза той.

Натали Лоазо, френски евродепутат и бивш европейски министър на страната, предупреди, че Европейският парламент „никога няма да одобри споразумение, което не защитава функционирането на единния пазар“. „Остава малко време и има реален риск инициативите в последната минута да не покрият изискванията“, заяви тя.

Говорител на правителството заяви: „След преходния период Обединеното кралство ще има собствен режим на контрол на субсидиите и няма да бъде подчинено на режима на ЕС за държавна помощ. Правителството ще изложи своевременно допълнителни подробности за нашия вътрешен режим“.

Преговарящите в Брюксел са объркани от споровете, защото европейските правителства са обединени по отношение на бъдещите британски субсидии, докато риболовът, друг препъни камък, е голям проблем само за осем държави.

„ЕС е напълно обединен по отношение на държавната помощ. Напълно“, каза европейски преговарящ.

За първи път след пандемията на коронавируса, както официалните лица от ЕС, така и от Великобритания обсъждат реалистичната перспектива за приключване на преговорите с неуспех. Ако преходният период за Брекзит завърши тази година с без сделка, вероятно ще има сериозен срив и отравяне на отношенията.

Прекъсването ще включва закъснения или опашки на пристанища и летища, тарифи за стоки за първи път от почти 50 години и срив в сътрудничеството за сигурност.
Агенция "Фокус"