Жозеп Борел
Жозеп Борел / Gulliver/Getty Images
Върховният представител на ЕС по външната политика и сигурността Жозеп Борел заминава днес за Ливан, като посещението му ще продължи до края на седмицата, съобщи Европейската служба за външна дейност., предава кореспондентът на БТА Николай Желязков.

Борел ще разговаря с председателя на ливанския парламент, с министър-председателя, министъра на външните работи и с командващия на ливанските въоръжени сили. Върховният представител ще има разговори и с ръководителя на мисията и командващ силите на ООН в Ливан.

В съобщението се уточнява, че Борел ще обсъди със събеседниците си обстановката, свързана с Газа и въздействието върху региона след нападението на "Хамас" срещу Израел през октомври миналата година. Отбелязва се, че той ще настоява за избягване на допълнително влошаване на обстановката и за поддържане на потока от осигуряваната хуманитарна помощ. Отчита се, че ЕС увеличи четири пъти хуманитарните доставки за палестинците, до 100 милиона евро.

Конфликтът между Израел и "Хамас": Кой ще управлява Газа (ВИДЕО)

Борел ще призове за напредък в дипломатическите усилия с регионалните лидери за създаване на условия за постигане на справедлив и траен мир в региона, включително между Израел и палестинците, се добавя в съобщението.
кор. на БТА Николай Желязков