"Европейският съюз е дълбоко шокиран от откриването на стотици тела, погребани набързо близо до Изюм в Украйна, и "осъжда тези жестокости най-категорично", каза вчера ръководителят на европейската дипломация Жозеп Борел, цитиран от Франс прес.

"Агресивната война на Русия срещу Украйна остави следа от кръв и разрушения. Русия, нейните политически лидери и всички, които участват в продължаващите нарушения на международното право и международното хуманитарно право, в Украйна ще бъдат държани отговорни" каза в изявление шефът на европейската дипломация.

"ЕС подкрепя всички усилия в това отношение", подчерта той.

"Хиляди цивилни вече са били убити, много други са били измъчвани, преследвани, сексуално насилвани, отвличани или насилствено разселени. Това нечовешко поведение от страна на руските сили  трябва да спре незабавно", допълни Борел.

Украинският президент Володимир Зеленски каза вчера, че "повече от 400 тела" са били открити в масов гроб близо до Изюм - град, който наскоро беше превзет от украинската армия и върнат под контрола на Киев.

Губернаторът на Харковска област Олег Синегубов каза, че "99 процента от ексхумираните вчера в Изюм тела, носят белези на насилствена смърт".

"Има много тела с вързани ръце зад гърба, а един човек е погребан с въже около шията. Всичко показва, че тези хора са били измъчвани и екзекутирани", написа Синегубов в Телеграм, придружавайки посланието си със снимки на стотиците гробове, открити близо до Изюм.
БТА