/ iStock/Getty Images
ООН ще проведе днес среща на високо ниво за антимикробната резистентност – проблем, който към 2050 г. може да е причина за смъртта на 10 милиона души годишно.

Темата на срещата на ООН е: "Инвестиране в настоящето и гарантиране на бъдещето ни заедно: ускоряване на мултисекторните глобални, регионални и национални действия във връзка с антимикробната резистентност".

Резистентността се появява, когато вирусите, бактериите и гъбичките вече не реагират на лечение с лекарства. 

Проблемът няма граници и нито една държава не може да се справи с него сама, подчертават от ООН. Целта на събитието в Ню Йорк е да даде възможност на световните лидери да вземат спешни мерки, за да гарантират, че в бъдеще ще могат да продължат да бъдат лекувани болестите при хората, животните и растенията, а също да бъдат обезпечени продоволствената сигурност, икономическото развитие и защитата на околната среда.

В навечерието на международната среща от Европейската комисия обявиха началото на кампания срещу антимикробната резистентност под надслова "Победи микроба". Тя е насочена особено много към младите хора, родителите и учителите. От Брюксел също така през ноември пускат видеоигра, в която геймърите трябва да спасят човечеството от микробите, а междувременно могат да се запознаят с болестите, лекарствата и основни принципи на биологията и физиологията.

Антимикробната резистентност може да се окаже най-голямата съвременна заплаха в областта на здравето, подчертават от Еврокомисията. Тя може да стане причина за смъртта на 10 милиона души годишно до 2050 г. — повече, отколкото умират в резултат на хронични заболявания като рака, както и да доведе 24 милиона души до крайна бедност, допълват от Брюксел.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
БНР