взрив експлозия
взрив експлозия / iStock/Getty Images
В афганистанската столица Кабул избухна взрив в джамия, пълна с поклонници, в резултат на което бяха убити най-малко трима души и ранени две дузини други, съобщиха от болницата и високопоставени лица.

Експлозията е станала в момент, когато хората са извършвали вечерни молитви в джамията в северозападния квартал на Кабул.

Италианската неправителствена организация "Спешна помощ", която управлява болница в Кабул, съобщи, че е приела 27 жертви на взрива, сред които трима загинали.

Талибаните отбелязват годишнината от превземането на Кабул

"Повечето от пациентите, които получихме след експлозията в джамията, страдат от рани от снаряди и изгаряния", се казва в съобщението.

В по-късен туит болницата съобщи, че сред лекуваните са пет деца, включително седемгодишно.

Правителственият говорител на талибаните Забихула Муджахид потвърди, че има загинали и ранени при взрива, но не уточни колко са те, съобщи АФП.

"Убийците на цивилни граждани и извършителите... скоро ще бъдат наказани за престъпленията си", заяви той в Туитър.
В някои местни социални медии се казва, че при взрива е загинал висш духовник, но тези съобщения не могат да бъдат независимо потвърдени.

Взривът в сряда става близо седмица след самоубийствен атентат, при който беше убит висш талибански духовник в медресето му в Кабул.

На 11 август атентатор-самоубиец се взриви в медресето на духовника Рахимула Хакани, който беше убит заедно с брат си. За нападението пое отговорност джихадистката групировка "Ислямска държава" (ИД).
 
БГНЕС