Доналд Тръмп и Ким Чен ун
Доналд Тръмп и Ким Чен ун / БГНЕС
Бившият съветник по националната сигурност в Белия дом даде пространно интервю преди да излезе скандалната му книга
Севернокорейският лидер Ким Чен-ун се е забавлявал много с начина, по който президентът на САЩ Доналд Тръмп възприемал отношенията им, предаде Франс прес, като цитира интервю на Джон Болтън, бивш съветник по националната сигурност на американския държавен глава.

Болтън заяви това в интервю за телевизия Ей Би Си - първото му интервю преди публикуването на скандалната му книга за Тръмп.

В отговор на въпрос дали Тръмп "наистина мисли, че Ким Чен-ун го обича", Болтън заяви, че не вижда друго обяснение. "Мисля, че Ким Чен-ун се забавлява много с всичко това", добави той.

Разказът на Болтън за срещата между Тръмп и Ким бил неточен

"Тези писма, които президентът показа пред медиите, са написани от някой чиновник в отдела по пропаганда на Корейската трудова партия", подчерта Болтън. "И въпреки това президентът ги сметна за доказателство за дълбока дружба".

В книгата си бившият съветник критикува и южнокорейския президент Мун Дже-ин за срещите на високо равнище между Тръмп и Ким. Според Болтън целият процес е "дело на Южна Корея и е много по-силно свързан с нейните планове за "обединение", отколкото със сериозна стратегия" от страна на Ким или от американска страна.

Тръмп: Болтън трябва да понесе сериозна отговорност за мемоарите си

Южнокорейското президентство обвини Болтън, че изкривява реалността и затруднява бъдещите преговори за ядрената програма.

Болтън заяви, че Тръмп не е квалифициран за президент и изрази надежда, че историята ще го запомни като президент, управлявал само един мандат и че той няма безвъзвратно да съсипе. "Можем да се възстановим от един мандат", добави той. 
БТА