Бокова: Младите трябва да уважават различността и човешкото достойнство
Бокова: Младите трябва да уважават различността и човешкото достойнство / Guliver/Getty Images

Трябва да мотивираме младите да уважават различността и човешкото достойнство. Това заяви генералният директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова при откриването на международен форум „Интернет и радикализация на младите хора" в Квебек.

Guardian: Ирина Бокова е на път да стане заместник генерален секретар на ООН

Близо 400 участници се включиха във форума, организиран от ЮНЕСКО и правителствата на Квебек и Канада. Основният фокус на събитието бе дискутирането на начини за противодействие на опитите на екстремистите да използват интернет за радикализиране на младите хора и за насаждане на омраза и нетърпимост.

„Трябва да мотивираме младите хора да бъдат социално ангажирани и да вземат активно участие във всички действия за предотвратяване на насилието и екстремизма, за изграждане на траен мир в техните общности. Те трябва да бъдат можещи личности, да имат критично мислене, за да вземат правилните решения, да уважават различността и човешкото достойнство", заяви Генералният директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова.

Израел прекратява сътрудничеството с ЮНЕСКО

ЮНЕСКО противодейства на агресивната радикализация като насърчава образование за глобално гражданство, информационната грамотност, междукултурния диалог и различни инициативи за гражданска ангажираност. Тези дейности отразяват ангажимента на организацията да съдейства за установяването на траен мир, зачитането на многообразието и правата на човека, включително свободата на изразяване.

Източник: БГНЕС