Израел прекратява сътрудничеството с ЮНЕСКО
Израел прекратява сътрудничеството с ЮНЕСКО / Guliver/Getty Images

Израел обяви, че прекратява сътрудничеството с ЮНЕСКО заради гласувана резолюция, която Израел осъжда като отричаща хилядолетната историческа връзка между евреите и Ерусалим, предаде Франс прес.

Резолюцията на ЮНЕСКО осъжда Израел, защото ограничава достъпа на мюсюлмани до Храмовия хълм и Стената на плача

В писмо, адресирано до генералния директор на организацията Ирина Бокова и публикувано в Twitter, израелският министър на образованието Нафтали Бенет обвинява ЮНЕСКО в "непосредствена подкрепа за ислямисткия тероризъм" и я уведомява, че израелската комисия за ЮНЕСКО прекратява "всичките си професионални дейности с международната организация".

Израелското решение беше взето преди насрочената за по-късно днес среща на Съвета за сигурност на ООН за еврейските селища, изграждани на окупирания Западен бряг. Палестинците искат тази територия за бъдещата си държава, припомня ДПА. ООН обикновено смята тези селища за незаконни.

По повод на резолюцията, която предстои да бъде одобрена от Изпълнителния съвет на ЮНЕСКО идната седмица, Бокова подчерта, че историята на Ерусалим като град с важно значение за християни, мюсюлмани и евреи е част от историческото му наследство. Да се отрича, скрива или заличава която и да е от еврейските, християнски или мюсюлмански традиции подкопава интегритета на града и е в разрез с причините, които оправдават включването му в списъка на ЮНЕСКО с обекти на световното наследство, заяви тя.

Резолюцията отправя остри критики срещу израелското правителство заради механизмите му за контрол на светите места и изкопните работи в Източен Ерусалим. В нея светите места са назовани предимно с арабските им имена, а еврейските като цяло са пропуснати. Израелските евреи бяха особено разгневени от факта, че обекта, наричан от мюсюлманите Благородното светилище, не е отбелязан като свещен за юдаизма. В документа не се отбелязва и еврейското му име - Храмовият хълм. Според Израел одобряването на проекторезолюцията е политическо решение, което пренебрегва историческите и археологическите данни, припомня ДПА.

Източник: БТА