Бокова и Путин обсъдиха възстановяването на Палмира
Бокова и Путин обсъдиха възстановяването на Палмира / БГНЕС, архив
Бокова и Путин обсъдиха възстановяването на Палмира
85570
Бокова и Путин обсъдиха възстановяването на Палмира
Бокова и Путин обсъдиха възстановяването на Палмира
  • Бокова и Путин обсъдиха възстановяването на Палмира
  • Бокова и Путин обсъдиха възстановяването на Палмира

Генералният директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова и руският президент Владимир Путин обсъдиха в телефонен разговор съвместни действия по възстановяването на античния сирийски град Палмира.

В неделя сирийските правителствени войски, подкрепяни от руските военновъздушни сили, изтласкаха групировката "Ислямска държава" от града, известен с останките на древноримска архитектура. Палмира бе завзет от джихадистите през май миналата година. Те унищожиха голяма част от паметниците на културата, а Античния театър използваха като място за публични екзекуции.

Джихадистите екзекутирали публично „пазителя на Палмира"

ЮНЕСКО има готовност да изпрати мисия от експерти за оценка на пораженията в древния сирийски град Палмира, e заявила в разговора си с руския президент Ирина Бокова. От своя страна Владимир Путин я е уверил в готовността Русия да подпомогне експертната мисия на ЮНЕСКО, веднага щом тя бъде възможна. Руските експерти от Музея на културното наследство в Санкт Петербург притежават богат опит в тази област и ще съдействат, уверил Путин.

Пет години ще са нужни за възстановяването на Палмира

Генералният директор на Ермитажа Михаил Пиотровский заяви пред руската държавна телевизия, че ръководената от него културна институция ще направи всичко възможно за възстановяването на Палмира, защото измерението ѝ на световната културна карта е от изключително значение.

„За нас е много важно, когато започнем да реставрираме Палмира, да съхраним символичната роля на града. Мисля, че реставрацията ще обедини много повече от военните действия усилията на различни хора и култури. Ние, разбира се, ще участваме активно с целия богат опит, който имаме, при възстановяването на паметниците на културата в Санкт Петербург. Предстои дълга и сериозна работа. Всичко трябва да се изучи много внимателно.

Вижте древния град Палмира след влизането на сирийската армия (ВИДЕО)

Никога няма да забравим, че в Палмира загинаха хора. Няма да забравим, че в този театър убиваха хора. Че защитниците на града бяха убити за това, че защитават своите ценности. Сега всички усилия трябва да се насочат в защита на културата. В това е смисълът", допълни Михаил Пиотровский.

По поръчение на Владимир Путин подразделение от сапьори от руския контингент в Сирия започва от днес да оказва максимално съдействие на сирийските правителствени части за разминирането на територията на античния град.

Националният музей в Палмира е бил напълно разграбен от терористите от "Ислямска държава" за времето, в което те държаха под контрол града в североизточна Сирия.

СНИМКИ: Древният Палмира след 10 месеца под контрола на Ислямска държава

В неделя сирийските правителствени войски освободиха град Палмира. Контраофанзивата бе подпомогната от руската авиация, като руски военни самолети извършиха близо 40 полета, обстрелвайки над 150 цели на "Ислямска държава" и поразявайки над 100 души в Палмира.

Президентът Башар Асад приветства победата като „важна". Дамаск разположи експерти в града, за да проверят нанесените от „Ислямска държава" поражения по културните паметници, които са под закрилата на ЮНЕСКО. Според армията освобождаването на Палмира е сериозен удар по реномето на терористичната групировка. Войниците смятат, че Палмира може да се превърне "в изходна точка за разширяване на операциите" срещу ислямистите в Ракка и Деир аз Зор.

Сирийската армия си върна древния град Палмира, след като прогони Ислямска държава

По време на руската операция в Сирия американският министър на отбраната Аштън Картър заяви, че Русия ескалира войната в Сирия, като взима на мушка умерената опозиция. Според Запада и местната опозиция обекти на „Ислямска държава" попадали под руските въздушни удари по изключение.