Боинг 737 Макс
Боинг 737 Макс / Gulliver/Getty Images, архив
"Боинг" възобновява тестовите полети на проблемния си модел 737 Макс, съобщи говорителят на Федералната авиационна администрация на САЩ. Тестовете могат да започнат още днес, предаде CNN.

Това е критично важна стъпка в процеса за повторното лицензиране на 737 Макс, който е приземен за пътнически полети от март 2019 след авиокатастрофата в Етиопия.

Очакванията на авиокомпанията са полетът да получи пълно одобрение още в средата на тази година. Все още обаче няма точна дата, в която Федералната авиационна администрация ще вдигне забраната.

„Боинг“ подновява производството на самолета 737 МАКС

Изпитанията ще отнемат поне няколко дни, като ще включват широк спектър от маневри и аварийни процедури, за да може въздушния регулатор да оцени дали моделът минава всички сертификационни стандарти.
 


"Боинг" работи върху 737 Макс след два трагични инцидента, при които загинаха 346 души. От авиокомпанията се надяваха моделът да бъде във въздуха още преди края на 2019 г., но усилията бяха възпрепятствани от множество фактори, включително софтуерен проблем, който беше открит през февруари.