Вашингтон ще обяви нова помощ за Израел, заяви държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън, като добави, че част от мотивите за атаката на "Хамас" може да са били да се наруши потенциалното нормализиране на връзките между Израел и Саудитска Арабия, предаде Ройтерс.

Израелският кабинет по сигурността обяви състояние на война

САЩ също така са взели под внимание съобщенията за няколко убити американци в Израел и Вашингтон иска да провери подробностите относно тази информация, добави Блинкън в интервю пред Си Ен Ен.

Блинкън каза още, че подробности за американската помощ ще бъдат съобщени по-късно и определи нападението срещу Израел като "терористична атака от страна на терористична организация".

Американският държавен секретар добави, че в неделя в по-голямата част от Израел обстановката е била относително спокойна, но все още се водят интензивни сражения в Газа - блокиран от Израел палестински анклав, в който от седмици има протести на младежки групи.

Той каза и че САЩ все още не са открили доказателства, че Иран стои зад нападението срещу Израел, но отбеляза дългогодишните връзки между Иран и групировката "Хамас", която управлява в Газа.

Междувременно йорданският крал Абдула заяви, че е необходимо да се засилят дипломатическите усилия, за да се предотврати ескалацията на израелско-палестинското насилие с "опасни последици" за сигурността в региона.

В коментарите си пред държавните медии на страната Абдула заяви, че са били установени контакти със страни от региона и от целия свят за обсъждане на "спешни международни действия за избягване на ескалация и за предпазване на региона от последиците на нов кръг от насилие".
Владимир Арангелов/БТА