Блеър се отказва и от депутатските си пълномощия
Блеър се отказва и от депутатските си пълномощия / netinfo

Тони Блеър ще прекрати и депутатските си пълномощия едновременно с напускането днес на поста министър-председател на Великобритания, съобщи телевизия Би Би Си. След това ще започне процесът на избиране на нов представител в парламента от окръг Седжфийлд, чийто представител в Камарата на общините Блеър е неизменно от 1980 година насам.

Днешният ден е изключително наситен за оттеглящия се премиер. По обед той за последен път ще посети парламента за традиционния час на отговори на въпроси на депутатите, след което ще се върне на "Даунинг стрийт", за да се сбогува със сътрудниците си. После Блеър ще се отправи към Бъкингамския дворец, за да връчи на кралица Елизабет Втора молбата за оставката си.

Скоро след това в двореца ще пристигне Гордън Браун, за да встъпи официално на поста премиер-министър на Обединеното кралство. Според осведомени източници, Браун ще поеме поста около 14.00 ч. /16.00 ч. бълг. време/. Днес се очаква и да бъде направено официално съобщение за назначаването на Блеър за специален представител на Четворката посредници за Близкия изток.