Михаил Саакашвили
Михаил Саакашвили / БГНЕС
Намиращият се в затвора бивш президент на Грузия Михаил Саакашвили реши да прекрати гладната стачка, която започна преди повече пет седмици, съобщи адвоката му, цитиран от РИА Новости и Ройтерс.

Саакашвили беше арестуван на 1 октомври, след като се върна в Грузия, за да мобилизира опозицията в навечерието на местните избори. Той определи завръщането си като мисия за спасяването на Грузия.

През 2018 г. Саакашвили беше осъден задочно на шест години затвор за злоупотреба с власт по време на управлението му като президент от 2004 г. до 2013 г. Саакашвили отхвърля обвиненията като политически мотивирани.

Саакашвили e настанен в затворническа болница след седмици на гладна стачка

"Моята гладна стачка вече се превръща в оръжие на руснаците и действащото правителство срещу мен. Реших да се вслушам в призивите и да прекратя гладната стачка", се казва в писмо на бившия президент, изчетено пред журналистите от адвоката му Ника Гварамия след среща между двамата, предаде ТАСС.

Саакашвили поставя като условие за прекратяване на стачката възстановяването му да премине в някоя от частните клиники в Грузия. Той иска от властите също да свикат лекарски консилиум, който да посочи в кое здравно заведение ще бъде най-добре за него да премине курса на рехабилитация след гладната стачка.

Експрезидентът призова депутатката от опозиционната партия "Дроа" Елена Хощария също да прекрати гладната стачка, която тя обяви на 3 ноември с искане Саакашвили да бъде настанен в частна клиника.

Михаил Саакашвили е бил нападнат и жестоко пребит в Атина

Бившият президент обяви гладна стачка, тъй като смята себе си за политически затворник. На 8 ноември грузинското министерство на правосъдието го премести от затвора в град Рустави в затворническата болница в покрайнините на Тбилиси поради опасения от влошаване на здравословното му състояние. Политикът и адвокатите му обаче се обявиха категорично против това и настояват той да бъде настанен в частна клиника.

Също днес службата по изтърпяване на наказанията към грузинското министерство на правосъдието разпространи видеокадри от хоспитализацията на Саакашвили, на които той оказва съпротива, включително на служителите на правоохранителните органи. Друг негов адвокат, Бека Басилая, съобщи, че съд в Тбилиси е насрочил за 15 ноември ново дело срещу бившия президент, този път за разхищение на държавни средства в размер на над 2,7 милиона долара.
БТА