Бивши израелски военни искат косвен диалог с ХАМАС
Бивши израелски военни искат косвен диалог с ХАМАС / cнимкa: БГНЕС

Бивши командири на израелската армия и на разузнаването подписаха петиция с искане за непряк диалог с ХАМАС за прекратяване на огъня, като същевременно отхвърлиха идеята за мащабна военна операция, съобщава в. „Аарец“.

Сред поставилите подписа си под петицията са бившият шеф на Мосад Ефраим Халеви, бившият началник на генералния щаб Амнон Липкин-Шахак и бившият командир на южния военен окръг, включващ Ивицата Газа, о.з. генерал Шмуел Закай. Депутатът от лявата опозиция Йоси Бейлин от партията Мерец също е подписал петицията, която е предадена на премиера Ехуд Олмерт и на министрите на отбраната Ехуд Барак и на външните работи Ципи Ливни.

Всички те са против мащабна военна операция в Ивицата Газа. Територията премина под контрола на ислямистите от ХАМАС, след като през юни 2007 г. те се наложиха със сила над ръководената от президента Махмуд Абас ал Фатах. Подписалите петицията изтъкват, че военната офанзива ще сложи край на всяка надежда за примирие и ще доведе до тежки загуби от двете страни. Според тях свалянето на режима на ХАМАС в Газа не е реалистична цел и не е желателно ал Фатах да се върне на власт с помощта на израелските автомати.