Макензи Скот, бившата съпруга на Джеф Безос, дари милиони на две образователни институции в Чикаго и стана най-големият индивидуален дарител в историята им, предаде Асошиейтед прес.

Колежът "Кенеди-Кинг", клон на Градския колеж на Чикаго, получи 5 милиона долара, а университетът "Илинойс-Чикаго" - 40 милиона долара.

Бившата на Безос е най-богатата жена в света

Според списание "Форбс" колежът "Кенеди-Кинг", където учат много студенти от афроамерикански произход, се счита за един от водещите 10 общински колежа в страната в класацията за академично влияние. Има около 5000 студенти, на които предлага курсове по кулинария, хотелиерство и ресторантьорство, строителни технологии и изкуства.

Средствата, предоставени от г-жа Скот, са най-голямото дарение от индивидуален частен дарител в историята на учебното заведение. Те са част от сумата от 2,7 милиарда долара, предоставена от Скот на 286 организации.

Личности, за които пандемията е „златна кокошка“

Даренията, обявени на 16 юни, са третия кръг от мащабната филантропска инициатива на Макензи Скот. Богатството на бившата г-жа Безос се оценява от "Форбс" на 60 млрд. долара и само нарасна след развода й с основателя на Амазон (Amazon) през 2019 година. Тя е дала обещание да раздаде приживе по-голямата част от състоянието си .
БТА