/ БГНЕС, архив
Бившата медицинска сестра на физика Стивън Хокинг Патриша Дауди е лишена от правото да работи по специалността си, след като бе призната за виновна в ненадеждно изпълнение на професионалните си задължения, докато се грижела за него, съобщи АП. Това решение бе взето от британския Съвет по акушерство и медицински грижи.

Последният страх на Стивън Хокинг е била появата на свръх хора

"Срещу Патриша Дауди бяха повдигнати редица обвинения във връзка с качеството на грижите й за проф. Хокинг", се казва в комюнике на съвета. "Става въпрос за финансови нарушения, измами, липса на нужните грижи, отказ да сътрудничи с нас и липса на необходимата професионална подготовка. Бе констатирано, че Дауди не е съблюдавала стандартите за добри професионални грижи", пише още в документа.
 
61-годишната жена се грижеше за Хокинг 15 години, до март 2016 г., когато британският Съвет по акушерство и медицински грижи започна разследване след получени оплаквания от роднини на учения.
 
Стивън Хокинг - кратката история на един гений

Стивън Хокинг почина на 14 март 2018 г. на 76-годишна възраст в дома си в Кембридж. През 1963 г. той е диагностициран с амиотрофична латерална склероза. Двадесет и две години по-късно е засегнат от белодробно заболяване и се подлага на трахеотомия. В резултат губи гласа си и започва да ползва гласов синтезатор. Хокинг бе сред най-известните съвременни физици.
БТА