Силна стрелба избухна в Алмати, където от няколко денонощия не стихват безредиците. В района на площада се чуват мощни експлозии, съобщи Казахстанската полиция.

Според очевидци, откъм площада на града се чуват силни взривове. Десетки са убитите, а ранените от сблъсъците са убитите, съобщава CNN, като се позовава на служител на полицията в Алмати.

Според държавната телевизия Khabar 24, 13 служители на реда са загинали в Алмати, а други 353 души са били ранени.

Общо над хиляда души от различни региони в страната са били ранени вследствие на размириците. От тях, близо 400 души са хоспитализирани, от които 62 в интензивни отделения, заяви Министерството на здравеопазването на Казахстан, цитирано от телевизията Khabar 24.

Откъслечна стрелба все още се чува днес в района на площад "Република" в най-големия казахстански град Алмати, където безредиците не стихват. Очевидци потвърждават, че има убити, съобщи репортер на ТАСС.

Все още има стрелба, но вече е откъслечна. Бягащи откъм площада очевидци казват, че има както ранени, така и убити.

Казахстан пламна: 12 служители на реда са убити при бунтове и погроми (СНИМКИ/ВИДЕО)

Хора, които са се измъкнали от мястото на инцидента, разказват, че силите за сигурност стрелят срещу организаторите на безредиците, а някои от тях паднали на земята.

Видимостта е силно намалена заради мъглата и е трудно да се види какво точно се случва. Предполага се, че става въпрос за "разчистване на площада от участници в погромите".

По-рано полицията съобщи, че е арестувала около 2000 души по улиците на Алмати, превърнали се в продължение на два дни в сцена на безредици, при които загинаха десетки хора, а около хиляда бяха ранени, предадоха Франс прес и ТАСС.

Самолети на военнотранспортната авиация на Русия докараха в Казахстан първите подразделения от състава на основните части на руския контингент от миротворческите сили на Организацията на Договора за колективна сигурност (ОДКС). Това съобщи пред журналисти руското министерство на отбраната, цитирано от ТАСС.

"Самолети на военнотранспортната авиация докараха първите подразделения от състава на основните части от руския контингент на миротворческите сили на ОДКС на територията на Република Казахстан", съобщи ведомството.

Министерството подчерта, че понастоящем подразделенията на 45-а отделна бригада със специално предназначение на въздушно-десантните войски (ВДВ) са се придвижили от пункта за постоянна дислокация на летището за заминаване "Чкаловски", на Ивановското съединение на ВДВ - на летище "Иваново-Север", а на Уляновското съединение на ВДВ - на летище "Уляновск-Изток", където се извършва натоварването им на самолети на военнотранспортната авиация. Руското министерство на отбраната отбеляза, че руският миротворчески контингент ще бъде прехвърлен със зачислената му техника.

Съвместните миротворчески сили на ОДКС са изпратени в Казахстан съгласно прието днес решение на Съвета за колективна сигурност на ОДКС. В състава им влизат подразделения на въоръжените сили на Русия, Беларус, Армения, Таджикистан и Киргизстан.

Миротворците се изпращат за ограничен срок, за стабилизиране и нормализиране на обстановката в Казахстан. Основна задача на миротворческите сили ще стане охраната на важни държавни и военни обекти, оказване на съдействие на силите на реда на Казахстан за стабилизиране на обстановката и връщането й в нормално русло. Руската част на съвместния миротворчески контингент се състои от сили на ВДВ.
 


"Полицейските служители в Алмати се заеха да прочистват улиците. Общо около 2000 души бяха отведени в полицейските участъци" в най-големия казахстански град, съобщи министерството на вътрешните работи.
 
Франция призова днес всички страни, въвлечени в кризата в Казахстан, включително Русия и нейните съюзници от Организацията на Договора за колективна сигурност (ОДКС), извикани на помощ от казахстанските власти, да демонстрират "сдържаност" след смъртта на десетки протестиращи, убити от полицията, предаде Франс прес.

"Събитията от изминалата нощ са изключително тревожни.  Призоваваме всички страни, независимо дали в Казахстан или в рамките на ОДКС, към сдържаност и започване на диалог", заяви пред европейски журналисти в Париж френският външен министър Жан-Ив Льо Дриан, чиято страна е ротационен председател на Съвета на ЕС.
БТА