Белгия чака да приемем закон срещу корупцията, за да влезем в Шенген
Белгия чака да приемем закон срещу корупцията, за да влезем в Шенген / снимка: БГНЕС

Съществуват много възможности в икономически план и за по-пълното приобщаване на България към ЕС, но управляващите трябва да претворят във факти волята си за реформи. Това е коментарът на белгийския вицепремиер и министър на външните работи Дидие Рейндерс, цитиран от агенция Белга, след вчерашното му еднодневно посещение в София.

Отказът на Народното събрание да гласува закон за борба с корупцията е част от сигналите, които създават проблем, допълва той. По неговите думи корупцията у нас е един от елементите, способни да забавят доброто икономическо развитие на нашата страна и белгийските инвестиции в България.

Парламентът отхвърли антикорупционния закон със скандали

Гласуването и прилагането на посочените реформи е важно също и за да може България да се надява на приемане в Шенген, коментира Рейндерс. Ще бъде много, много трудно да се влезе в Шенген бързо, въпреки че България се е насочила (засега) към влизане в това пространство само с въздушните си граници, добавя вицепремиерът. Това ще зависи от реформите, повтаря Рейндерс.

Агенцията отбелязва, че белгийският вицепремиер е бил приет вчера от президента Росен Плевнелиев, министър-председателя Бойко Борисов, вицепремиера Меглена Кунева и министъра на външните работи Даниел Митов. Домакините на белгийския гост са изразили своето разбиране за откритите предизвикателства, както и воля да извършат реформите, се отбелязва в информацията.

НС ще гласува антикорипуционния закон при първа възможност

Рейндерс определя посещението си в София като „полезно”, защото му е позволило да разбере по-добре мястото на нашата страна в региона. Белгийските медии уточняват, че сред основните задачи на пътуването на вицепремиера са били разговори, свързани с въпроса за миграцията.

Рейндерс поздрави в Twitter нашата страна за конструктивния й подход по тази тема.

Източник: БТА