Кънев: НС ще гласува антикорипуционния закон при първа възможност
Кънев: НС ще гласува антикорипуционния закон при първа възможност / снимка: БГНЕС
Кънев: НС ще гласува антикорипуционния закон при първа възможност
81547
Кънев: НС ще гласува антикорипуционния закон при първа възможност
  • Кънев: НС ще гласува антикорипуционния закон при първа възможност

Българският парламент ще гласува антикорипуционния закон при първа възможност без той да бъде смекчаван в своята строгост към политиците. Това каза председателят на ДСБ и съпредседател на ПГ на Реформаторския блок Радан Кънев след заседанието на Съвета за развитие към правителството. Антиколупционният закон бе една от темите на заседанието. Премиерът Бойко Борисов не присъства на срещата.

Бъчварова: Започваме диалог, за да приемем силен антикорупционен закон

Вчера парламентът отхвърли законопроекта за борба с корупцията по високите етажи на властта, известен като закона „Кунева". Вицепремиерът Меглена Кунева заяви, че ще превърне приемането на закона в своя кауза, а премиерът Бойко Борисов посочи, че той ще бъде внесен отново в парламента след три месеца.

„Всички знаем единия най-спорен въпрос - този, свързан с анонимните сигнали. Ще се обсъждат възможности за защитени сигнали, но не и анонимни клевети", каза Кънев по повод текстове от законопроекта.

Парламентът отхвърли антикорупционния закон на Кунева, стигна се до скандали

Той посочи, че приемането на адекватно и твърдо антикорупционно законодателство е един от основните смисли на участието на Реформаторския блок във властта. Затова от формацията незабавно поискали разговорите и по думите на Кънев колегите им са разбрали, че реформаторите са много сериозни и „съгласие около антикорупционно законодателство е необходимо, за да може да продължи да съществува и мнозинството, и правителството".

Здравният министър и зам.-председател на ДСБ Петър Москов заяви, че разговорът не върви по линията на критикуващи и критикувани, а по линията на излагане на различни мнения и общото мнение е, че трябва да има различна активност и различен график на диалога на различните партии от мнозинството.

Борисов: След 3 месеца ще внесем антикорупционния закон отново

„Трудно е мнозинство, съставено по такъв начин, от партии, които идеологически и на друга основа са всъщност някои от тях безкрайно различни - например АБВ и Реформаторският блок, но има усилие и желание цялата законодателна програма, предложена от Министерския съвет със съответното приоритизиране, да мине през есенната сесия. Така че: бял пушек", каза Москов.