/ iStock/Getty Images
Министерството на вътрешните работи на Белгия е станало жертва на електронен шпионаж, останал незабелязан в последните две години, съобщиха местни медии.

Уточнява се, че едва през март е установен пробив, който най-вероятно е продължил от 2019 година. Отбелязва се, че извършителят е действал много целенасочено и е разполагал със значителни възможности, което повдига съмнението за намеса на чужда държава.

Службите за сигурност на Белгия са предприели проверка и са получили задачата да открият кой стои зад пробива. Пояснява се, че проникването е било осъществено през услуга на "Майкрософт" за електронна поща (Exchange). Неотдавна въпросната услуга е била обновена заради съмнения за нейната сигурност и така са били открити следите от външна намеса.

В последните години белгийските власти признаха за открити пробиви в информационните системи, използвани от кабинета на премиера, както и в министерствата на отбраната и на външните работи. По-рано тази година бе съобщено за електронен удар по информационна система, използвана от научните среди. Досега Белгия не е обявявала открито дали е установила виновниците и кои са те.
БТА