Белгийци нападнаха жена от арабски произход в Брюксел
Белгийци нападнаха жена от арабски произход в Брюксел / ThinkStock/Getty Images

Белгийската преса съобщава за първия случай на саморазправа с жена от арабски произход, предизвикана от белгийци в Брюксел след атентатите в града миналата седмица.

Жената, забулена със забрадка, била нападната от шофьор в квартала, където живеела. След началото на свадата към мъжа се присъединили още трима шофьори, които напуснали автомобилите си. Единият от тях започнал да я души, а другият й нанесъл удари по главата. Пострадалата е освидетелствана и е получила болничен за седем дни.

Изводите след кървавите атентати в Брюксел

По нейните думи никога досега тя не е имала проблеми в квартала, в който живее от осем години. Макар нападателите й да не са споменали атентатите, според нея случаят има пряка връзка. Тя разказва, че единият от тях е направил поздрава на нацистите, а останалите са изрекли тежки обиди. Щом носиш забрадка, значи си терорист; всички ще платим за това, че някакви глупаци са извършили престъпление, коментира пострадалата.

Медиите съобщават, че кметицата на квартал "Моленбек" е забранила насрочен за почивните дни поход на националисти в района. Миналата неделя около 500 души, определени като "футболни ултраси", пристигнаха в Брюксел и се наложи да бъдат разгонени от жандармерията заради предизвиканите от тях безредици. По техните думи те не са крайни националисти, а поддръжници на всякакви партии, които искат да покажат, че не ги е страх от терористите от "Ислямска държава".

Полицията в Брюксел разгони шествие на футболни фенове срещу ислямистите

Според последните новини охраната на белгийския премиер Шарл Мишел е повишена допълнително, след като в компютър на терористите, взривили се миналата седмица, са били открити снимки и карти на неговата резиденция. Мишел навсякъде е обграден от телохранители - мярка, която традиционно не се прилага за премиерите на Белгия.

Правителството възнамерява да ускори приемането на закон, с който ще бъде забранена продажбата на анонимни предплатени телефонни карти, сочат днешни съобщения в печата. Този проект бе представен след атентатите в Париж от ноември миналата година, но вече пети месец остава без последствия.

Ислямска държава: От атентатите в Париж не бяха извлечени поуки

Медиите публикуват днес открито писмо на полицаи, работили досега на поразеното от терористите летище "Завентем". Служителите на реда отбелязват, че са очаквали атентат и са се надявали да не бъдат на работа в този момент. По техните думи пропуските в сигурността на аерогарата са били очевидни и сред тях е била липсата на всякаква проверка на превозните средства, които спират пред терминалите. Полицаите отбелязват също, че повечето от хамалите с достъп до перона и самолетите имат досиета за тежки престъпления.

Източник: БТА